ویروسها عبارت از ذرات بسیار ریزی هستند که در انسان و حیوان و نبات سبب پیدایش بیماری میگردند. شاید کلمه (ذرات) برای تشریح آنها کمی عجیب به نظر میرسد ولی اجازه دهید ببینیم که چرا این کلمه را بکار میبرند.
ویروسها آنقدر ریز و ذرهبینی هستند که از ظریفترین صافیها عبور میکنند، آنها را نمیتوان در محلول قند رویانید ولی در بافت های زنده نشو و نما نموده و افزایش میابند. آنها انگلهایی (پارازیت) هستند که کاملاً به میزبان خود وابستهاند. چون ویروسها موجوداتی ذرهبینی و بسیار ریزند بنابراین با میکروسکوپهای معمولی دیدن آنها مشکل است و از آنها باید بهوسیله میکروسکوپهای الکترونیکی عکسبرداری شود و چون آنها بسیار ریز بوده و برای رشد و نمو آنها عوامل زیاد موردنیاز است بنابراین عده زیادی از دانشمندان فکر میکنند که ویروسها ابداً موجودات زندهای نبوده و بلکه چیزی بین یک ماده زنده و غیرزنده محسوب میشوند
و ویروسها بیماریهای زیادی را سبب میشوند که همه ما با آنها آشنا هستیم. در حمله و هجوم به اعضاء بدن انسان هر گروه ویروس بیماریهای مختلفی را سبب میشوند. بعضی از بیماریهایی که در اثر حمله ویروس به پوست بدن تولید میگردند عبارتاند از: آبلهمرغان، آبله، سرخجه، سرخجه آلمانی و تبخال. بعضی ویروسهای دیگر هم تولید بیماریهای بافت عصبی میکنند مانند: هاری، تب مغزی و فلج کودکان. سومین گروه ویروسها بیماریهای در اعضاء داخلی بدن به وجود میآورند که تب زرد، آنفلوانزا، سرماخوردگی معمولی و تورم کبد نمونههایی از این نوع بیماریها بشمار میروند.